Indkøbskurv

Calculating

Din kurv er tom

Så väljer du rätt vin till maten

Om man ska servera vin till maten kan det vara svårt att ta reda på vilket vin man ska köpa så att det kompletterar maten. Här får du några bra regler att komma ihåg för att hitta rätt vin till maten.

Söt mat är lika med sött vin
Ju sötare mat, desto sötare bör vinet vara. Sötman i maten kommer att främja känslan av syra och bitterhet i vinet, därför bör du alltid servera sött vin till söt mat. Det är också därför dessertviner är de sötaste vinerna du kan köpa.

Dessertviner är därför perfekta till efterrätter, men vad ska man välja för sötare rätter som inte nödvändigtvis är desserter?

Druvsorter som Riesling och Pinot Gris är söta viner som passar bra till de sötare rätterna. Dessa kommer dock även i torrare varianter, så det är viktigt att kontrollera att det är de sötare varianterna man köper till den söta maten.

Sur mat är lika med surt vin
Detta är ungefär samma princip som den tidigare tumregeln. Om du serverar mat med mycket syra, till exempel citron, är det en bra idé att välja ett vin som också är surt. Den syrliga maten kommer att få vinet att verka mindre surt, och kommer därför verkligen att fokusera på de andra smaknyanserna i vinet i fråga.

Bland annat kan druvsorten Sauvignon Blanc vara väldigt sur och kan därför vara bra till sur mat. Detta vin för syrlig mat kommer att sätta mer fokus på smaken av till exempel krusbär och fläderblom i vinet.

Lite sötma i vinet kompletterar salt mat
Salt och sötma komplimenterar alltid varandra. Serverar du salt mat kan det därför bli ännu bättre med lite sötma i vinet.

Vita viner, som Chardonnay från varmare klimat, passar bra till salt mat, då dessa har lite mer sötma som kompletterar saltet i maten. Rött vin, som Pinot Noir, är också gott till salt mat, eftersom det också ger bra balans till det salta.

Intensitet kräver intensitet
Om du serverar stark och smakrik mat är det bäst att välja ett vin med samma styrka. Vinet kan snabbt framstå som tråkigt om det inte stämmer överens med matens intensitet.

Ett kraftigare rött vin eller en kryddig Merlot passar bra för att matcha intensiteten i mer kryddiga rätter – eller kanske en torr Riesling om du föredrar vitt vin.

Starka röda viner till kött
Rätter med mycket protein – vare sig det är biffar eller stekar – är bra att komplettera med ett tyngre rödvin. Detta är lite som principen ovan – matcha köttets intensitet med ett intensivt rött vin.

Cabernet Sauvignon och Merlot är två druvsorter som passar perfekt till köttiga rätter, då det är mer kraftfulla viner som passar bra till det proteinrika köttet.

Fräscht och syrligt till fet mat
Om du serverar fet och tung mat kommer ett syrligare vin att passa bra till det. Det ger en större balans i måltiden med fetheten från maten och det syrliga, färska från vinet.

Bra druvsorter för fet mat kan återigen vara torra viner som Chardonnay (från svalare klimat) och Riesling. Är du mer för rött vin kan en kryddig Zinfandel också vara väldigt god till lite fetare mat.

Du har anmält dig till nyhetsbrevet
Det här mejlet har redan skrivits