Indkøbskurv

Calculating

Din kurv er tom

Så lagrar du vin korrekt

Alla viner ska förvaras helt mörkt och vid konstant temperatur. Köper du vinet och ska dricka det inom kort tid - alltså inom några veckor - behöver du inte oroa dig så mycket för lagringen, men vill du lagra vinet under en längre tid måste tänka mer på hur det ska förvaras. Om du vill lagra vinet under en längre tid måste det förvaras mörkt, eftersom ljus gör vinet sämre. Detta är en av anledningarna till att rött vin buteljeras i mörkgröna flaskor, då dessa skyddar så mycket som möjligt mot ljus.

Alla viner ska helst förvaras vid konstant temperatur. Bäst utvecklas de runt 12-14°C – om temperaturen är högre utvecklas vinet onaturligt snabbt, medan vinet utvecklas långsammare vid lägre temperaturer. Vin är inte bra för temperaturförändringar, så om du måste lagra vinet länge är det en bra idé att förvara det på ett ställe där det inte är för mycket temperaturförändringar. När det kommer till förvaring av vin är vinkylskåp och (vin)källare bäst, då dessa håller ungefär samma temperatur – du kan dock alternativt förvara vin i ett skåp som inte har stora temperaturväxlingar, som t.ex. exempel längst ner i garderoben.

Om du ska lagra ditt vin i flera år måste du tänka på luftfuktigheten om vinet har en kork. Om du måste lagra ditt vin med korkpropp i fem år eller längre kan luftfuktigheten ställa till problem för korkproppen. Om korken blir för torr kan den tillföra så mycket syre till vinet att det utvecklas. Om korken blir för fuktig kan den angripas av svampar som kan ge smak åt vinet. Om vinet har en kork är det därför en bra idé att förvara det på ett ställe där luftfuktigheten höjs något, så att korken inte blir för torr eller för fuktig.

Om du är tveksam till om du ska lagra ditt vin under en längre tid finns det några saker du kan utgå ifrån. Druvsorter som har bra halter av tannin och syra lagras bättre än druvor som har begränsade halter av tannin och syra. Viner med en hög nivå av tannin och syra kräver ofta viss lagring innan de är behagliga att dricka. Man pratar ofta om åldrande röda viner, och det beror på deras naturliga mängder tannin och syra, som det finns mycket lägre halter av i vita viner – men inte Riesling och Champagne, så det är också bra lagrade viner. Vill du åldra ditt vin kan du satsa på viner som är framställda med druvsorter, som Pinot Noir, Nebbiolo eller Cabernet Sauvignon.

Du har anmält dig till nyhetsbrevet
Det här mejlet har redan skrivits