Indkøbskurv

Calculating

Din kurv er tom

Värt att veta om Champagne och Crémant

Hur man gör Champagne och Crémant:
Champagne och Crémant är föremål för några av de strängaste produktionsreglerna i vinvärlden. Reglerna är inte godtyckliga. Mycket av det vi ser, smakar och dricker i en kvalitetsflaska bubbel är en biprodukt av geologin, fysiken och historien som användes för att tillverka Champagne i första hand.
Druvorna är speciellt utvalda och vinifierade. De skördas också tidigare än för icke-mousserande viner, för att bevara syran som ger Crémant de Bourgogne all dess fräschör.


Brusandet kommer från tillsats av liqueur de liqueur (cuvéens vin + socker + jäst) under buteljering. Detta leder till en andra alkoholjäsning, som frigör koldioxid vid bubblornas ursprung i Crémant.


Flaskorna ställs sedan i speciella stativ (pupitres) och flaskorna står nästan upp och ner. Flaskorna roteras regelbundet manuellt eller mekaniskt så att jäsningssedimentet avsätts i halsen.


Korkning, det sista steget, sker efter disgorging (eliminering av avlagringar och föroreningar) och tillsats av en likör. Beroende på doseringen kommer den att producera en Crémant, torr, halvtorr eller söt.


Sanningen är att 99 % av alla vindrickare inte kommer att kunna se skillnad på en bra Crémant och en Champagne.


Champagne får endast tillverkas i Champagnedistriktet i nordöstra Frankrike, och Crémant får tillverkas i följande franska distrikt: Alsace, Bordeaux, Bourgogne, Die, Jura, Limoux, Loire och Savoie.


Champagne görs på druvsorterna Chardonnay, Pinot Noir och Pinot Meunier. Crémant är gjord av druvor som är synonyma med de regioner där de produceras. Dessa kan skilja sig från de tre som används för att göra champagne.


Crémant och Champagne tillverkas i vitt och Rosé.