Indkøbskurv

Calculating

Din kurv er tom

Så väljer du rätt druva för dig

Det kan vara svårt att ta reda på vilka viner man gillar bäst. Ett sätt att göra detta är att hitta en druvsort som du gillar.

Om du är lite av en vinkännare har du vanligtvis preferenser för rött eller vitt vin, eller om hur sött vinet ska vara. Om du vill utforska vinet lite mer, men inte vill slösa pengar på vin du inte gillar, kan det vara en bra idé att jämföra de olika druvsorterna.

Genom att jämföra de olika druvsorterna får du en bättre uppfattning om vilka druvsorter som passar dig och vilka som inte alls gör det. Här är en liten guide till de fyra vanligaste druvsorterna i vitt vin, och de fyra vanligaste i rött vin:

Vitt vin:

  1. Riesling
    Riesling är en mycket mångsidig druvsort, då den går från krispig till riktigt söt. Det är därför en bra idé att veta vilken indelning man ska leta efter, beroende på hur torrt eller sött man gillar det bäst. Om du föredrar ett torrt vitt vin, leta efter Trocken eller Selection. Gillar du ett halvtorrt och lite sött vitt vin ska du leta efter Halbtrocken eller Classic. Gillar du sött vin ska du leta efter Liebliche.
  1. Chardonnay
    Chardonnay tar mycket smak från området där den produceras, eftersom druvsorten inte har så mycket smak i sig. Om du föredrar sötare vitt vin bör du generellt leta efter Chardonnay från ett varmare klimat, som Kalifornien. Föredrar du ett torrare vitt vin bör du leta efter Chardonnay från ett svalare klimat, som Frankrike.
  1. Sauvignon Blanc
    Liksom de två tidigare nämnda druvsorterna är Sauvignon Blanc en mycket mångsidig druva, allt från söt till torr. Denna druvsort har generellt sett mer karaktär än Chardonnay, så den är ett bra alternativ till denna om man vill ha ett vitt vin som smakar lite mer.
  1. Pinot Gris/ Pinot Grigio
    Pinot Gris och Pinot Grigio är gjorda av samma druva, skillnaden är bara var de kommer ifrån. Pinot Gris kommer från Frankrike och är generellt sett ett lite sötare vin. Pinot Grigio kommer från Italien och producerar vanligtvis ett torrt vitt vin.

Rött vin:

  1. Cabernet Sauvignon
    Cabernet Sauvignon producerar viner med en mycket stark och komplex smak. Man måste därför tänka särskilt på vad man serverar dessa till, då de lätt kan övermanna känsliga rätter. Detta är ett vin som definitivt lämpar sig att lagras i många år, då detta mognar smaken ännu mer.
  1. Pinot Noir
    Pinot Noir påverkas mycket av jordarter och väderförhållanden, vilket gör att det kan vara stor skillnad på en Pinot Noir från Frankrike och en Pinot Noir från Nya Zeeland. Pinot Noir är ett lätt rött vin, som samtidigt har en lätt sötma.
  1. Merlot
    Merlot är en druvsort som drar nytta av mycket värme. Det varma klimatet utvecklar druvorna så att de får en rund sötma, så viner från denna druvsort är sällan för sura. Denna druvsort är därför bra för dig som lär dig dricka rött vin.
  1. Zinfandel
    Druvsorten Zinfandel kan delas in i två kategorier: den kryddiga och den söta. De söta Zinfandel-vinerna är inte lika söta som dessertviner, utan är sötare än andra röda viner, medan de kryddiga har lite mer kick till sig.

Läs också hur du väljer rätt vin för matlagning

Du har anmält dig till nyhetsbrevet
Det här mejlet har redan skrivits