Indkøbskurv

Calculating

Din kurv er tom

Allt du behöver veta om vin från Toskanska

Viner från Toscana - användbar information för att välja det vin som passar dig 

Toskansk vinhistoria 

Vin har funnits i Toscana i århundraden. Etruskerna var de första som började odla vinstockar i området så långt tillbaka som på 800-talet f.Kr. Om du flyttar utanför Florens kommer du säkerligen att stå öga mot öga med etruskiska artefakter, gravar och fornlämningar. 

För etruskerna var vin mer än bara en drink att njuta av, det var ett helt sätt att leva - en väsentlig del av deras kultur, samhälle och dagliga rutiner. Med sitt vin skapade de starka handelsvägar som faktiskt bidrog till att stärka förbindelserna i hela Italien och utomlands. Toscana exporterade till och med sina viner till Spanien och Frankrike så långt tillbaka som på 600-talet fvt! 

Medan vinodlingen började minska efter det romerska imperiets fall, räddades många vingårdar i Toscana tack vare munkar som höll traditionerna vid liv. Vin fortsatte att vara en viktig del av den toskanska kulturen upp genom renässansen och fram till våra dagar. 

År 1716 utfärdade familjen Medici i Florens ett dekret för att markera Chianti-vinproduktionsområdet. Det var en av de första gångerna som lagen ingrep för att visa viss kvalitetskontroll och skydda namnet på en vinregion. Detta dekret fortsatte att respekteras fram till idag, då det moderna italienska systemet fastställde Chiantis gränser. 

Nu när du har en lite bättre uppfattning om historien om toskanska viner, låt oss titta på vad du bör beställa när du sitter och dricker på en av Florens vackra piazzor. 

Toscana är utan tvekan en av Italiens mest internationellt erkända vinregioner. Från Chianti till Brunello, vem har inte hört talas om minst ett toskanskt vin? 

Även om du kan se toskanskt vin över hela Italien, utgör regionen faktiskt bara 6 procent av hela landets vinproduktion! Toscana producerar 90 procent rött vin, och det röda vinet görs i första hand på Toscanas viktigaste druva, Sangiovese. Även om många av Toscanas viner är gjorda av samma primära druvor, har de väldigt olika smaker på grund av den förändrade jordmånen och klimatet. 

Sangiovese utgör 61 procent av vingårdens produktion, följt av Merlot som utgör 8 procent och Cabernet Sauvignon med 6 procent. 

Här hittar du 11 DOCG och 41 DOC appellationer eller vinregioner. Dessa benämningar utgör huvuddelen av produktionen, medan IGT utgör cirka en tredjedel av produktionen. 

DOCG, DOC, IGT: Italienska vinbeteckningar 

Innan vi fördjupar oss i toskanskt vin är det såklart bra att veta lite mer om hur Italien betygsätter och kategoriserar sina viner. Det hjälper dig att läsa italienska vinetiketter var du än hittar dem. 

DOCG, DOC och IGT refererar alla till olika appellationer - vinregioner i området som följer fasta regler för att producera kvalitetsviner som är typiska för området. 

DOCG (Denominazione di Origine Controllata e Garantita) är den högsta nivån vad gäller kvalitetskontroll. Dessa viner följer strikta produktionsmetoder och måste genomgå ett smakprov samt ett laboratorietest för att säkerställa att det du får i flaskan är av bästa möjliga kvalitet. De strikta reglerna inkluderar alkoholprocent, hur många flaskor som får produceras och hur många druvor som får skördas för produktion. 

DOC (Denominazione di Origine Controllata) är bara ett steg under DOCG. Dessa viner har fortfarande strikta regler vad gäller växttäthet, skörd och produktion, men de behöver inte gå igenom de tuffa testerna. Det är här de flesta vinerna du dricker i Italien finns. 

IGT (Indicazione Geografica Tipica) är den lägsta av kvalitetskontrollerna. Det har fortfarande regler, men de är mer flexibla. Även om det betyder att de inte nödvändigtvis är övervakade, betyder det absolut inte att det är dåligt vin. Det är faktiskt här du hittar några av de mest intressanta vinerna - speciellt i Toscana! 

Innan vi går direkt till Chianti, låt oss prata om att utforska några andra toskanska viner. Först är det Vino Nobile di Montepulciano DOCG, som är gjord på minst 70 procent Sangiovese, men i praktiken är andelen mycket närmare 100 procent. 

Nobile di Montepulciano-viner lagras i två år: ett på ekfat och ett på flaska. Dessa är några av de mest eleganta vinerna i Toscana, uppfriskande och mjuka men med rika aromer av plommon, mörka körsbär och jord. Om du inte är ett fan av eklagring, håll utkik efter Rosso di Montepulciano – samma blandning men utan lagring – för att njuta av ett lättare och yngre rött vin. 

Ett annat Sangiovese-baserat vin som är något mer tillgängligt är Morellino di Scansano. Detta vin produceras närmare havet och kan blandas med maximalt 15 procent Cannanou (Grenache). 

Andra namn att hålla utkik efter som fokuserar på Sangiovese är Montecucco Sangiovese DOCG, Val di Cornia Rosso DOCG och givetvis de mycket eftertraktade 100 procent Sangiovese-vinerna: Brunello di Montalcino och Rosso di Montalcino. 

Chianti – ett av de mest kända vinerna från Toscana 

Det som gör att Chianti sticker ut från de andra vinerna i Toscana är inte nödvändigtvis smaken, utan snarare den långa historien. Som tidigare nämnts har detta vin haft stor betydelse för toscanerna sedan före 1700-talet och de har arbetat hårt för att skydda dess kvalitet. 

 

Chianti är faktiskt uppdelad i två DOCG-beteckningar och flera underzoner: Chianti DOCG och Chianti Classico DOCG. Chianti Classico produceras specifikt i det historiska området mellan Florens och Siena, där detta vin först producerades. Flaskorna kommer att sticka ut på grund av den klassiska svarta tuppsymbolen. 

Chianti Classico-symbolen kommer från en legend om att Florens och Siena slogs om Chiantis territorium. Varje stad valde en riddare och en tupp. När tuppen galade skulle riddarna rida från sin stad och där de möttes skulle den nya gränsen gå. 

Men Florens var svår - de höll sin svarta tupp vaken och matade honom lite så att han galade flera timmar före gryningen. Tack vare detta kunde Florens göra anspråk på hela Chianti-området! Lägg märke till etiketterna, som vanligtvis har en röd kuk på dem. 

Å andra sidan syftar Chianti DOCG på ett större område runt den historiska produktionszonen, ett område som etablerades på 1900-talet för att öka produktionen av Chiantiviner. Den är indelad i sju underzoner: Rufina, Colli Fiorentini, Colli Aretini, Colline Pisane, Montalbano, Montespertoli och Colli Senesi. Var och en av dessa underregioner producerar helt olika viner, inte bara på grund av skillnaderna i jordmån, utan också olika sätt att sätta ihop vinerna. 

Du har anmält dig till nyhetsbrevet
Det här mejlet har redan skrivits