Indkøbskurv

Calculating

Din kurv er tom

Vad är vinsten för något?

Om du är lite av en vinkännare vet du förmodligen redan svaret på ovanstående fråga, men om du är ny i vinvärlden har du kanske sett ordet "vinsten" och undrat vad det kan vara. Här får du svaret:

Vinsten består av vinsyra och kalcium som kristalliseras när vinet till exempel utsätts för stötar, till exempel genom kyla eller skakning. Vinsten har en större tendens att förekomma i viner från svala odlingsförhållanden eller druvsorter med högre halt av vinsyra.

Vinsten är därför en naturlig del av jäsningsprocessen i vin, men många vinproducenter tar bort dessa innan vinet säljs. Detta bara för att kunden inte ska tolka vinstenarna som att vinet är dåligt – de har ingen som helst effekt på vinet.

Vinsten är inte farlig att konsumera på något sätt, så det händer ingenting av att dricka dem. Men om du inte vill äta dem är detta ganska enkelt, eftersom de är tunga och lätt faller till botten. Häll sedan försiktigt från vinflaskan, vinstenarna ska sitta kvar i botten av flaskan.

Vinsten kallas även Cream of Tartar, som är ett vitt pulver för många olika kulinariska användningsområden. Detta används ofta till till exempel vid vispning av äggvita och för att göra godis, eftersom det förhindrar kristallisering av socker. Vinsterna är därför inte alls farliga att konsumera.

Du har anmält dig till nyhetsbrevet
Det här mejlet har redan skrivits