Indkøbskurv

Calculating

Din kurv er tom

Italienskt vin är mer än bara en drink – det är en resa genom Italiens rika kultur och varierande landskap. Från de dimmiga kullarna i Piemonte till soliga Sicilien, varje flaska berättar en historia.

Introduktion till italienska viner 

 

Italienska viner är mycket populära viner och täcker 19 % av den globala marknaden. Italien har en större variation av viner än någon annanstans i världen och använder 605 unika druvor för att göra dem. De mest kända italienska vinerna görs på landets egna druvor. Klassiska italienska röda viner inkluderar Barolo och Barbaresco (båda gjorda av Nebbiolo-druvan), Chianti och Chianti Classico (gjorda av Sangiovese-druvan), Amarone och Valpolicella (gjorda av druvorna Corvina, Corvinone och Rondinella) och Nero d'Avola-vinet (gjord på druvan Nero d'Avola). Italien är också känt för sina mousserande viner, t.ex. den prestigefyllda Franciacorta (gjord på Chardonnay-druvan), den fruktiga, torra Prosecco (från Glera) eller den söta Asti (från Moscato Bianco). 

 

Italien är också framgångsrika i att producera viner från internationella druvor som Merlot, Chardonnay och Cabernet Sauvignon. Viner som produceras i bergen är ofta dyra och har en elegant smak, medan viner som odlas i platt terräng tenderar att vara lättdruckna och prisvärda. 

 

Vilka är de viktigaste italienska druvorna? 

Majoriteten av det italienska vinet produceras utan tvekan av Italiens egna druvor. Sangiovese är den mest planterade druvsorten (71 500 hektar). Den tillhandahåller några av Italiens bästa viner: Chianti Classico, Vino Noble di Montepulciano och Brunello di Montalcino. Montepulciano-druvan kommer på andra plats med en yta på 86 000 hektar. Det mesta används för att producera vin från Montepulciano d'Abruzzo. Catarratto Bianco är den mest planterade vita druvan med 85 900 hektar. 

 

Den viktigaste internationella druvan i Italien är Chardonnay (48 600 hektar). Medan den finns i stilla vita viner, är Chardonnay källan till Italiens bästa Metodo Classico mousserande viner: Franciacorta och Oltrepò Pavese. Merlot brukade vara mycket populärt i Italien. Men när konsumenternas smaker förändrades minskade vinproducenterna sina planteringar från över 50 000 hektar på 1970-talet till 28 000 år 2010. 

 

Italienska vintyper 

Italien ståtar med ett antal ädla röda och vita viner. I vissa fall ingår namnet på huvuddruvan i namnet på vinet. Det gäller till exempel: Primitivo di Manduria DOC (huvuddruvan är Primitivo) eller Verdicchio dei Castelli di Jesi DOC (Verdicchio Bianco). Men i andra fall bygger vinets namn på andra saker. Namnet 'Barolo' (gjord uteslutande av Nebbiolo-druvan) kommer till exempel från området i Piemonte. "Franciacorta" (mousserande vin typiskt gjort av Chardonnay, Pinot Bianco, Erbamat och Pinot Nero) är ett historiskt namn baserat på latinets curtis francae - klostermarker som var skattefria under medeltiden. 

 

Italiensk mat och vin: En guide till sammansättning 

Det finns en anledning till att italiensk mat och vin passar bra ihop: kombinationen av örter, kryddor och såser med mjuka, fylliga röda viner eller lagrade, syrliga vita viner skapar en matupplevelse som är svår att slå. 

 

Vilka viner passar till vilken mat? 

 

Röda viner: 

Cabernet Sauvignon 

Cabernet Sauvignon är ett fylligt och rikt rött vin. Detta röda vin har fått sitt namn från Cabernet-druvan som det kommer från. Cabernet Sauvignon, eller Cabs, har en primär smak av svarta vinbär, och vissa har toner av björnbär och till och med övertoner av mynta. På grund av sin rika, kraftfulla smak passar Cabernet Sauvignon bra med de flesta tomatbaserade såser som används till pasta och pizza. Cabernet Sauvignon är också känt för att passa bra med rött kött som ryggbiffar och rib-eye och kompletterar även smakerna av svamp, lamm och de flesta ostar. 

 

Pinot Noir 

Pinot Noir är ett rött vin med en ljus till medelröd färg. Ett populärt val bland italienska matälskare, den har distinkta toner av vanilj, sylt, läder och jord. Pinot Noir passar bra med röda tomatbaserade såser, men den kompletterar också oljebaserade rätter och vita pastasåser. 

 

Vita viner: 

Sauvignon Blanc 

Sauvignon Blanc tros komma från Loiredalen och Bordeaux-regionerna i Frankrike. Sauvignon Blanc kan översättas som "vildvit"; Sauvignon Blanc-druvor växte vilt i århundraden tills de första vinmakarna började skörda dem. Detta vita vin har ofta en lätt, syrlig och krispig smak. Smaken på Sauvignon Blanc kan dock variera från tropisk till syrlig, beroende på druvornas mognad. Sauvignon Blancs smak är unik jämfört med andra vita viner på grund av dess lätta övertoner av grönt äpple, lime, persika och passionsfrukt. Detta vita vin passar bra till rätter med persilja, basilika, rosmarin, mynta, koriander och mycket mer! 

 

Chardonnay 

Chardonnay är ett vitt vin som passar bra till krämiga italienska rätter som pasta och lättare kött som musslor och kyckling. Chardonnay är också ett lätt instegsvin om du inte ser dig själv som en vinentusiast, vilket gör det till ett utmärkt val som inte kommer att överväldiga dina smaklökar. Chardonnay är ett av de mest populära vita vinerna med italiensk mat. Detta på grund av de många olika smakerna som Chardonnay är känd för. Druvan kan släppa smaker av papaya, mango och ananas med tropiska frukter om den produceras i varmare klimat. I svalare områden släpper Chardonnay-druvan ut smaker som äpple, persika och päron. 

 

För att hjälpa dig koppla ihop dina italienska favoritviner med deras druvor och regioner, har vi skapat en länk till våra italienska viner: 

 

För att smaka på de fantastiska röda vinerna kan du kolla vårt utbud här.

De underbara vita vinerna här.

och Cremant här.

Du har anmält dig till nyhetsbrevet
Det här mejlet har redan skrivits