Indkøbskurv

Calculating

Din kurv er tom

Allt du behöver veta om Châteauneuf-du-Pape

Châteauneuf-du-Pape kallas ofta för symfonin av de 13 druvorna eftersom den måste vara gjord av 13 olika druvsorter. De dominerande druvorna är Grenache, Syrah, Mourvèdre och Cinsault. Châteauneuf-du-Pape är det största och mest kända vindistriktet i Rhône med ett vinområde på drygt 3000 ha. 94 % av årsproduktionen är rött vin med hög alkoholprocent.

De bästa Châteauneuf-du-Papes är bland de mest naturliga uttrycken för druvor, plats och årgång. Châteauneuf-du-Papes vingårdar odlas organiskt eller biodynamiskt, och regionens rikliga solsken och frekventa vindar (kallade le mistral) eliminerar praktiskt taget behovet av att behandla fälten med herbicider eller bekämpningsmedel. Vinerna i sig är lika rena, och deras smak maskeras sällan genom att lagras på nya ekfat.

Naturligtvis är inte alla Châteauneuf-du-Pape producerade lika. Det är därför vi har satt ihop en liten historia och geografilektion och några relevanta fakta för att hjälpa vinälskare att bättre förstå regionen som den berömda Rhône-vinmakaren Marcel Guigal en gång kallade en av de tre största appellationerna (tillsammans med Côte-Rôtie och Hermitage i norra Rhône) i södra Frankrike.

Med mer än 8 000 hektar vingårdar är Châteauneuf-du-Pape den största appellationen i Rhône och endast två viner produceras, en röd Châteauneuf-du-Pape (som står för 94 % av appellationens produktion) och en vit Châteauneuf- du-Pape som bara utgör 6%. Av de åtta röda sorter som planterats är Grenache den dominerande sorten (nästan 80%), följt av Syrah, Mourvèdre och små mängder Cinsault, Muscardin, Counoise, Vaccarèse och Terret Noir, medan de viktigaste vita sorterna inkluderar Grenache Blanc, Clairette, Bourboulenc och Roussanne (Picpoul och Picardin är också tillåtna). Vita Châteauneufs var till stor del tråkiga och ointressanta fram till för cirka 20 år sedan, då vinmakare investerade i utrustning som bättre kunde bevara fräschör och aromer; dessa viner har sedan dess ökat kraftigt i kvalitet och komplexitet.

 

En guide till grunderna

Även om det franska appellationssystemet har sina rötter i det system som introducerades i Châteauneuf-du-Pape 1923 av baron Le Roy, ägare till det berömda Château Fortia, utvecklade Châteauneuf-du-Pape aldrig ett rykte om kvalitet eller uppnådde prestige , som regioner som Bourgogne och Bordeaux njuta. En stor del av problemet var att större delen av produktionen skickades till kooperativ för att blandas till likgiltiga blandningar som antingen såldes i lösvikt eller buteljerades under olika etiketter.

 

För år sedan bestod Châteauneuf-du-Pape av endast ett halvdussin vingårdar som tillverkade viner av högsta kvalitet. Dessa inkluderade Château de Beaucastel, Domaine du Vieux Télégraphe, Rayas, Mont-Redon, Clos du Mont-Olivet och Clos des Papes. Idag finns det 60-70 gods som producerar viner som är lika bra, om inte bättre, än de viner som de sex ovan nämnda gods tillverkade för 45 år sedan. Detta beror inte bara på förbättrad vinframställningsteknik, utan viktigast av allt, ett ökande antal unga människor som tar över oinspirerade, döende egenskaper och utnyttjar sina terroirer till sin fulla potential.

 

Det finns en enorm mångfald av vinframställningsstilar bland dessa producenter, vilket skapar både tilltalande, lättförståeliga fruktbelastade viner och viner med större intensitet och vikt. Den senare erbjuder ett brett utbud av övertygande aromer, inklusive herbes de Provence, svarta körsbärssylt, svarta vinbär, blåbär, björnbär, stekt kött och till och med oxblod.

Dessa viner kan vara kraftfulla, rika, fylliga och koncentrerade nog att utvecklas i 15 till 25 år.